IMG_59378931872542

Cozonac cu nuca si cacao

[av_animated_numbers number='120 minute' icon_select='av-icon-before' icon='ue863' font='entypo-fontello' color='font-custom' custom_color='#f05a19' font_size='20' font_size_description='16' link='' linktarget='no']
Timp preparare
[/av_animated_numbers]
Cozonacul este prajitura traditionala romaneasca, fiind in mod traditional gatita de Paste si de Craciun.A face un cozonac delicios in casa este o reala provocare pentru orice familie. Din batrani stim ca un cozonac bun depinde de calitatea fainii, de timpul dedicat framantarii cu convingere, de cat de bun este cuptorul (sa nu arda, sa coaca bine pe toate partile, sa aiba intensitatea flacarii potrivita) si de multe alte secrete ale fiecarei gospodine.Insa nu in ultimul rand, ci poate chiar in primul rand, un cozonac de casa bun depinde de reteta.
IMG_59378931872542

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 4 oua
  • 250 gr zahar
  • 50 gr unt
  • 50 ml ulei
  • 50 gr de drojdie proaspata
  • coaja de lamaie, coaja de portocala,
  • un praf de sare
  • 3 linguri cu cacao
  • 1 fiola cu esenta de rom
  • 4 albusuri
  • 250 gr nuca macinata

[av_heading heading='Mod de preparare' tag='h6' color='custom-color-heading' custom_font='#f05a19' style='' size='' subheading_active='' subheading_size='15' padding='10'][/av_heading]

  • Toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin o zi inainte de preparare.
  • Se face o maia din drojdie,1 lingura de faina si 100ml lapte caldut.
  • Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul,intr-un loc caldut.
  • Se separa albusurile de galbenusuri.
  • Galbenusurile se freaca cu zaharul si un praf de sare pana se albesc.
  • Se incalzeste laptele si se pune peste galbenusuri.
  • Se amesteca bine pana nu se mai simte zaharul.
  • Se adauga esenta de rom si coaja de lamaie si portocala.
  • Intr-un vas incapator se adauga faina cernuta de 2-3 ori.
  • Se face o gropita la mijloc. Se adauga laptele si maiaua si framantam pana se incorporeaza laptele tot.
  • Se incalzeste untul si uleiul si se une cate un pic, pana se incorporeaza tot in aluat, iar acesta nu se mai lipeste.
  • Se acopera aluatul si se lasa la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros.
  • Se albusurile cu zahar, pana cand acesta nu se mai simte si capata consistenta unei bezele.
  • Se adauga cacaoa si se omogenizeaza cu o lingura de jos in sus.
  • Se adauga nuca tocata si se amesteca bine.
  • Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti.
  • Prima parte se imparte si ea in doua.
  • Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si nuca.
  • Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri.
  • La fel se procedeaza si cu aluatul ramas.
  • Se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute.
  • Dupa ce a crescut se unge cu un ou amestecat cu 2 linguri de zahar si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Pofta buna !
[ratings]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>